Beste waterkoker

Beste waterkoker

Ben je op zoek naar de beste waterkoker? Dat snappen we heel goed! En in dat geval helpen we je heel graag bij je keuze. Want er zijn zoveel waterkokers te koop tegenwoordig, dat je mogelijk niet meer weet welke het beste is. En welke keuze je maakt, is ook nog eens heel persoonlijk, omdat het afhankelijk is van allerlei factoren. Wil je bijvoorbeeld de temperatuur van het water kunnen instellen? Of wil je gewoon een simpele en goedkope waterkoker? En wat is een goede waterkoker?

We hebben geprobeerd om in dit artikel rekening te houden met zoveel mogelijk wensen en verlangens van consumenten. Met name hebben we gelet op de prijs, kwaliteit en beoordelingen van de producten. Daaruit is een mooie selectie gekomen van de beste waterkokers die op dit moment te koop zijn. Want we gunnen iedereen een goede waterkoker!

Een goede waterkoker kiezen: waar let je op?

  • De capaciteit.
    Dat wil zeggen, hoeveel water er in de waterkoker kan. Je hebt kleine en grote waterkokers, afhankelijk van hoeveel water je normaal gezien wilt kunnen koken. Woon je in een groot gezin, dan zal je waarschijnlijk een andere (grotere) maat nodig hebben dan een éénpersoonshuishouden – tenzij je een enorme theeleut bent, zoals wij 😉

  • Wil je een waterkoker met instelbare temperatuur?
    Deze zijn namelijk erg handig als je een waterkoker vaak voor thee gebruikt. Per theesoort is er namelijk een andere watertemperatuur nodig. Als je kokend water over theeblaadjes giet, kan de thee namelijk anders en minder lekker gaan smaken (bitterder). Ook is de instelbare temperatuur erg handig als je ergens warm (maar geen kokend) water voor nodig hebt. Zoals babyvoeding. Of als je het warme water meteen wilt kunnen drinken.
  • Temperatuur indicatie.
    Een weergave van de temperatuur kan ook heel handig zijn. Je kunt dan op bijvoorbeeld een schermpje de temperatuur aflezen. Zo kun je het water op precies de juiste temperatuur koken. Ook kun je dan vaak zien hoe ver het apparaat al is met het opwarmen van het water.

Temperatuurindicatie op Russel Hobbs waterkoker

  • Nog een tip voor de echte thee liefhebbers: een theefilter in de waterkoker. Dat kan erg handig zijn, want de waterkoker is dan ook meteen een theekan waar je de thee in laat trekken.
  • Sommige goede waterkokers hebben een warmhoudfunctie. Je hoeft het water dan niet telkens opnieuw te koken. Je water blijft dan bijvoorbeeld een half uur tot een paar uur lang warm. Zo hoef je de het apparaat niet opnieuw aan te zetten als je een tweede kopje warm water in wilt schenken. Bekijk via de link eventueel onze selectie van de beste waterkokers met warmhoudfunctie.
  • Een kalkfilter is geen overbodige luxe. Vooral als het verwarmingselement van de waterkoker geen omhulsel heeft. Het verwarmingselement zit dan als het ware “los” in de binnenkant. Dat zorgt veel sneller voor kalkaanslag. Heeft de waterkoker een kalkfilter, dan voorkom je dat je kalk voor jezelf inschenkt. Wel zo lekker!
  • Wil je een waterkoker die via je smartphone te bedienen is? Dat kan tegenwoordig namelijk ook! Dat zijn zogenaamde smart waterkokers. Je kan dan bijvoorbeeld op weg vanuit je werk alvast de waterkoker aanzetten. Of je gebruikt de app als je geen zin hebt om heen en weer te lopen naar de keuken.
Onze nummer 1 keuze
Bosch Styline TWK8611
Deze waterkoker is onze nummer één. Hij is betaalbaar, heeft meerdere temperatuurinstellingen en beschikt over een warmhoudfunctie. Ook kookt hij het water snel en is hij vrij stil. Lees eventueel de goede online recensies, en je zult zien dat dit een prima product is!

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van de beste waterkoker? 

  • Een stille waterkoker kan ook erg prettig zijn – je hoort dan simpelweg minder lawaai uit het apparaat komen. Sommige waterkokers kunnen behoorlijk wat geluid maken, dus als je dat liever niet wilt, zoek dan naar een stille waterkoker. We hebben hier trouwens een extra artikel over geschreven met een Top 7 lijst voor de beste stille waterkoker
  • Wil je een snelle waterkoker?
    Sommige waterkokers kunnen namelijk vrij lang over het kookproces doen. Veel nieuwere waterkokers zijn sneller, maar check zeker altijd even de specificaties van een bepaald product. Meestal hangt het van de hoeveelheid vermogen af, hoe snel de waterkoker is. Sommige waterkokers hebben trouwens een losse “snelkookfunctie” die hierbij erg goed van pas kan komen. Bekijk via de link onze selectie van de beste snelle waterkoker. 
  • Wat voor materiaal heeft een goede waterkoker? Je kan hierbij kiezen voor RVS, kunststof, aluminium en soms zelfs voor een glazen behuizing. Een glazen waterkoker kan er best mooi uitzien, omdat je het water erin kan zien – en het hele kookproces kan zien. Er zit dan soms zelfs een lampje in de waterkoker, waardoor het een nog mooier effect heeft.

Materiaal waterkoker gelaagd

  • Blijft de buitenkant van het apparaat koel genoeg?
    Sommige behuizingen worden namelijk erg heet als je er water in hebt gekookt. Je moet dan echt oppassen dat je je handen niet verbrand. Een goede waterkoker met bijvoorbeeld dubbele behuizing is wat dat betreft veiliger – de behuizing blijft dan koel. Dus mocht je dit belangrijk vinden, kies dan voor een dubbelwandige waterkoker.
  • Kies een veilige waterkoker.
    Dan zitten er namelijk meerdere veiligheidsfuncties op, zoals droogkookbeveiliging. Dat zorgt ervoor dat het apparaat niet door blijft koken als er geen water in zit. Dit voorkomt kortsluiting, en is dus wel zo handig!
  • Het design: strak of juist retro?
    Zoveel mensen, zoveel wensen. Om de waterkoker passend te maken in je eigen keuken kun je kiezen tussen  verschillende stijlen. Een simpele, strakke of een retro waterkoker. Er is voor ieder wat wils.

Beste waterkoker inventum retro stijl

  • Is de waterkoker BPA vrij?
    BPA is een chemische stof die in plastic zit en kan via dit plastic in je eten of drinken terecht komen. Dit is slecht voor je gezondheid, want het verstoort onder andere de hormoonhuishouding. Bij veel nieuwe plastic producten staat tegenwoordig vermeld of ze BPA vrij zijn.

    Als vervanger voor BPA gebruiken fabrikanten tegenwoordig ook vaak de stof BPS. Hier is minder onderzoek naar gedaan, dus we weten nog niet hoe slecht BPS is voor de gezondheid. Maar er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat BPS óók zorgt voor hormoonafwijkingen. Het kan dus goed zijn om erop te letten dat er geen BPA, maar ook geen BPS in de waterkoker is verwerkt.
  • Een steriliseerfunctie kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld babyflesjes wilt kunnen steriliseren. Het water wordt dan automatisch een aantal minuten langer doorgekookt, zodat ongewenste bacteriën geen kans hebben. 
  • Een waterindicator geeft aan hoeveel water je in de waterkoker giet. Soms wordt zelfs aangeduid hoeveel kopjes water je kookt. Dat kan erg handig zijn als je een bepaalde hoeveelheid kopjes water wilt koken.

  • De beste waterkokers zijn 360 graden draaibaar.
    Dat wil zeggen dat je onderkant van de waterkoker een los element is, waar je de kan op zet. Soms wordt dit ook wel een draadloze waterkoker genoemd. Om water in te schenken, neem je de kan van de onderkant af. Je hoeft dan niet moeilijk te doen met bijvoorbeeld een snoer – dat zit aan het onderstel vast en deze kan blijven liggen. Stukken veiliger.
  • De prijs moet uiteraard in verhouding zijn met de kwaliteit. Je kunt in principe prima kiezen voor een goedkope variant. Meestal zijn dit simpele waterkokers met wat minder functies. Als je kiest voor een goede waterkoker van een goed merk, dan kun je hier alsnog heel lang mee doen. En daar krijg je meerdere functies voor terug. Dus het is maar net wat je zelf graag wenst.
  • Het apparaat moet gemakkelijk te bedienen zijn.
    Niet teveel of te kleine knopjes dus. En gemakkelijke, goed te begrijpen instellingen.  Het is prettig als de waterkoker intuïtief werkt, waardoor je geen uren hoeft te steken in het doorspitten van de gebruiksaanwijzing. Mocht je weinig kracht in je handen hebben, dan zou een heetwaterdispenser een goede oplossing kunnen zijn. Daarmee zet je namelijk met één druk op de knop een kopje heet water.

  • Kies een goed merk.
    Er zijn allerlei merken die waterkokers produceren. Een onbekend merk hoeft niet per definitie slecht te zijn. Onze ervaring vertelt ons wel dat bekendere merken vaak een betere klantenservice hebben. En betere, meer duurzame materialen gebruikt. Dit verschilt echter per merk. Daarom is het goed om altijd te kijken naar de reviews over de waterkoker zelf, voordat je tot een aankoop overgaat.

Beste waterkoker: de Top 10

Hierbij de beste waterkokers op een rijtje. Elke waterkoker heeft net weer wat andere eigenschappen. Daardoor is de keuze die je maakt, ook puur persoonlijk. In ieder geval kun je er zeker van zijn dat onderstaande waterkokers allemaal zeer goed beoordeeld zijn, en veel verkocht worden. Dus bedenk wat voor goede waterkoker het best bij jou past. We wensen je heel veel plezier met de voor jou beste waterkoker!

Een uitstekende energiezuinige waterkoker is de Styline van Bosch. Deze waterkoker heeft namelijk een vermogen van 2400 Watt en heeft daardoor minder tijd nodig om water aan de kook te brengen. Daarnaast zijn er nog 3 andere opties om je water te verhitten, waardoor je niet elke keer het water tot 100 graden hoeft te laten komen wanneer je alleen 80 graden voor je groene thee nodig hebt. Het apparaat heeft een strak design en een handig plateau waarop je de ketel kan neerzetten. Met een druk op de knop begint hij met het verhitten en je hebt zelfs een functie om het water warm te houden voor wanneer je op een later moment nog een kop thee wil. De waterkoker heeft een warmhoudfunctie tot 30 minuten en er past een redelijke hoeveelheid water in, namelijk anderhalve liter. De waterkoker is gemakkelijk te bedienen, heeft een inhoudsindicator en een kalkfilter. En wat we ook heel belangrijk vinden: het product krijgt behoorlijk goede online reviews!
More details +
Pluspunten:
  • Goede kwaliteit
  • Meerdere temperatuurstanden en warmhoudstand
  • Mooi strak design, in meerdere kleuren verkrijgbaar
Minpunten:
  • De waterkoker is niet goedkoop, maar heeft wel een goede prijs/kwaliteit verhouding. Je krijg dus veel kwaliteit en functies voor deze prijs
Deze retro waterkoker van Smeg is er bij uitstek eentje met een mooie, luxe uitstraling. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat het apparaat altijd mooi staat in je keuken. Er past 1,7 liter water in en het water is in ongeveer 5 minuten kokend heet. De behuizing van deze waterkokers is van RVS materiaal gemaakt. Klanten zijn met name te spreken over de warmhoudfunctie, het design en de instelbare temperaturen. Als nadeel noemen mensen dat het moeilijk is om direct te zien hoeveel water er in de waterkoker zit, en de wat hogere prijs.
More details +
Pluspunten:
  • Stijlvol design
Minpunten:
  • Niet goedkoop
Een bijzondere waterkoker is deze heetwaterdispenser van Domo. Je kan er namelijk heel snel losse kopjes kokend water mee zetten. In 45 seconden (!) heb je al een kopje heet water, dat je kan gebruiken voor thee, soep, chocolademelk, koffie, etc. Zo kook je nooit meer water dan je nodig hebt. Lekker energiezuinig dus! Er kan 1,5 liter in en hij zet telkens 200 ml aan kokend water. Je hoeft hem dus niet zo vaak bij te vullen. Een prima keuze als je snel losse kopjes water wilt kunnen zetten.
More details +
Pluspunten:
  • Snel
  • Je kookt nooit meer water dan nodig
Minpunten:
  • Onhandiger als je een hele kan thee zou willen zetten
Deze waterkoker van Siemens is een zeer kwalitatief apparaat. Er zijn meerdere temperatuurstanden mogelijk (4 standen, tussen de 70 °C en 100°C) wat de waterkoker erg geschikt maakt voor het maken van thee. Daarnaast kun je met de warmhoudstand zorgen dat het water tot een half uur lang warm wordt gehouden. Er past 1,5 liter water in. Je kan vanaf de buitenkant zien hoeveel water je erin hebt gegoten. Er zit een LED display bij, waarop  je de instellingen kunt zien. Een degelijke keuze!
More details +
Pluspunten:
  • Meerdere temperatuurstanden
  • Warmhouden van het water tot 30 minuten
Minpunten:
  • De binnenzijde van de behuizing is van kunststof
Dit is wat ons betreft een topper, omdat het een waterkoker is die zowel stil is, als heel veel handige functies heeft. Een perfecte combinatie wat ons betreft! Het geluid van dit apparaat gaat maar tot 70 dB, wat vrij stil is. Daarnaast heeft deze water 5 verschillende in te stellen water temperaturen. Dat is met name erg prettig als je perfecte thee wilt zetten. Maar ook voor bijvoorbeeld babyvoeding - de stand van 40 graden is daarvoor handig, net als de steriliseerfunctie die op het apparaat zit. Het vermogen van dit apparaat is 2400 watt.
More details +
Pluspunten:
  • Heel veel handige functies: meerdere temperaturen kiezen, een steriliseerfunctie, warmhoudfunctie en extra lage temperatuur voor babyvoeding
  • Stille waterkoker
Een zeer goed beoordeelde waterkoker is deze prachtige retro waterkoker van Russell Hobbs. Aan de buitenkant zit een temperatuurmeter, zodat je hem op kan pakken als het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Zo is het water altijd precies warm genoeg voor verschillende soorten thee, koffie, etc. Het product is niet alleen in het zwart verkrijgbaar, maar ook in het rood, wit of crème. Daarnaast zit er een snelkookfunctie op, zodat je binnen één minuut een kopje kokend water hebt!
More details +
Pluspunten:
  • Temperatuurmeter zodat je weet hoe heet het water is
  • Snelkookfunctie: binnen 1 minuut een mok met kokend water
Minpunten:
  • Geen automatische temperatuurinstellingen, dus je moet zelf de waterkoker uitzetten als de gewenste temperatuur bereikt is
Ben je op zoek naar een unieke waterkoker? Dan is de beste waterkoker van Inventum een goede optie! Deze heeft namelijk de retro look van een fluitketel, maar dan volledig elektrisch. Hij heeft een vermogen van 2200 Watt en een totale inhoud van 1,7 liter. Zo kan je binnen een korte tijd al een lekkere kop thee op tafel zetten. De Inventum waterkoker kan 360 graden draaien op de standaard en hij heeft daarnaast ook een anti-calcium filter om overmatige kalkaanslag te voorkomen. Deze vintage waterkoker is zowel verkrijgbaar in het wit als in het zwart. Er zit een aan/uitknop op, en het apparaat schakelt zichzelf uit als het water gekookt is. Hij wordt veel verkocht en krijg hele goede online recensies!
More details +
Pluspunten:
  • Betaalbare, mooie uitvoering
Minpunten:
  • Je kan niet altijd goed zien hoeveel water er in de waterkoker zit
  • Tijdens het koken is het apparaat niet echt stil
Een absolute top waterkoker voor theeliefhebbers is deze van WMF! Je kunt kiezen uit zes verschillende temperatuurinstellingen, tussen de 60 en de 100 graden Celcius. In de waterkoker zit een zeef verwerkt, zodat je daar je thee (of gember bijvoorbeeld) in kan doen. Deze zeef kun je erin doen of eruit laten, daar kun je zelf voor kiezen. De waterkoker is van RVS met glas, dus misstaat zeker niet op je keukenblad. Daarnaast krijgt het apparaat hele goede online klantbeoordelingen. Een aanrader dus!
Weer een hele goede heetwaterdispenser is deze van Moa. Deze grote dispenser heeft een totale inhoud van 2,5 liter water en hij levert binnen 30 seconden een kop kokend water. Er zit een lampje in verwerkt, dat aangeeft wanneer de waterkan bijgevuld moet worden. In maar 30 seconden heb je een kopje thee - door maar op één knopje te hoeven drukken. Lekker makkelijk dus. Dankzij de verstelbare lekbak kan je zowel grote als kleine mokken eronder zetten zonder dat deze zullen overstromen. Het is een energiezuinig apparaat en hij blijft koel tijdens het koken, waardoor je niet snel je handen zal branden. Let op: de watertank is niet afneembaar, deze zal je met een maatbeker moeten bijvullen.
More details +
Pluspunten:
  • Zeer goed beoordeeld product
  • Betaalbaar
Minpunten:
  • Minder functies dan veel andere heetwaterdispensers
Wanneer je maar weinig ruimte hebt in huis, is een waterkoker van Tefal een goede keus. Deze kleine waterkoker heeft een totale inhoud van 0,8 liter en is daardoor lekker compact. Daarnaast heeft het ook een handige droogkookbeveiliging waardoor je hem niet kan aanzetten wanneer er te weinig water in zit. Door de neutrale kleuren past deze waterkoker in elke keuken en dankzij het formaat kan je hem ook makkelijk meenemen op reis. Volgens gebruikers is deze waterkoker vrij stil en snel. Dat is nog mooi meegenomen!

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van de beste waterkoker?

Als aanvulling op de uitleg die we hierboven hebben gegeven, beschrijven we graag nog een aantal puntjes waar je op kunt letten bij het kopen van een waterkoker. 

  • Het is geen overbodige luxe als de waterkoker gemakkelijk schoon te maken is. Losse onderdelen zoals kalkfilters moeten bijvoorbeeld gemakkelijk uit de waterkoker gehaald kunnen worden. Ook moet je overal goed bij kunnen als je de waterkoker van binnen wilt poetsen. Een losstaand verwarmingselement bijvoorbeeld, is daarbij minder handig. 
  • Ook het inschenken moet zonder problemen kunnen gaan. De klep aan de bovenkant moet goed genoeg open kunnen. Dat is vooral bij het inschenken van het water (uit de kraan) handig.

Goede schenktuit

  • Zoek je een draadloze waterkoker, ofwel een snoerloze waterkoker?
    Bedenk je dan wel, dat dit geen waterkoker is zonder draad! Dat is misschien wat verwarrend, omdat het wel zo lijkt als je naar de beschrijving kijkt. Snoerloos zou moeten betekenen: helemaal zonder snoer.

    Bijvoorbeeld een waterkoker die op batterijen werkt. Maar dit is momenteel helaas nog niet goedkoop en haalbaar genoeg. Met het “draadloze waterkoker” bedoelen ze, dat een waterkoker uit twee delen bestaat. Namelijk het onderste deel, waar het draad aan zit. Dit deel leidt naar het stopcontact. En het bovenste deel is de waterkoker zelf. Zo kun je het hete water gemakkelijk inschenken of verplaatsen. Daarom zijn de meeste waterkokers die we hierboven in onze top 10 hebben gezet, ook draadloze waterkokers. 

Hoe maak je een waterkoker schoon?

Hoewel je alleen maar water in een waterkoker kookt, kan er op een gegeven moment toch kalkaanslag ontstaan. Zeker bij een glazen waterkoker kan je dit snel zien. De binnenkant krijgt dan een wittig of ondoorzichtige laag. Dit is onschadelijk, maar het kan wel minder mooi staan. Daarom is het belangrijk om regelmatig je waterkoker schoon te maken en dat kan gelukkig op een hele makkelijke manier.

Het beste is om geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het schoonmaken van je koker. Daarom raad ik je aan om alleen citroensap of natuurazijn te gebruiken. Je vult dan de waterkoker met 750 ml water (bij een maximale capaciteit van 1,7 liter) en voegt er 2 el citroensap of azijn aan toe. Daarna breng je het water aan de kook. Let op: door het toevoegen van een zuur, kan het meer gaan schuimen. Haal dus eventueel wat snoertjes of andere spullen uit de buurt van je waterkoker.

Wanneer het heeft gekookt, laat je het een paar minuten staan en beweeg je daarna het hete water door de koker heen voordat je het afgiet. Dit neemt het grootste gedeelte van de aanslag weg. Herhaal het proces daarna nog 1 keer en dan is de waterkoker van binnen vrijwel helemaal schoon. Je kan de schenktuit achteraf eventueel met een beetje azijn en een doekje schoonmaken.

Na het schoonmaken is het handig als je de waterkoker nog een keer spoelt met alleen water. Dan haal je direct de smaak en geur van azijn weg.

Hopelijk heb je een goede waterkoker kunnen vinden! 

We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het beantwoorden van de vraag: “wat is een goede waterkoker?”. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben aan de hand van dit artikel, dan kun je een bericht achterlaten op deze pagina (zie hieronder). We wensen je alvast heel veel plezier met de voor jou beste waterkoker!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

WaterkokerWijzer.nl
Logo