Energiezuinige waterkoker

Als je op zoek bent naar de beste energiezuinige waterkoker, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. En dan met name de eigenschappen die het apparaat energiezuinig maken. Graag helpen we je daar in dit artikel mee verder! 
Aan de hand van deze energiezuinige eigenschappen, hebben we een lijst samengesteld met de beste energiezuinige waterkokers die op dit moment verkrijgbaar zijn

We zijn uiteraard super blij als we mensen kunnen helpen bij het vinden van de beste producten. En we zijn nóg blijer als we het milieu hier ook nog eens een handje bij helpen. Dus hopelijk kun je in onderstaande lijst een goede energiezuinige waterkoker uitkiezen!

Een energiezuinige waterkoker: waar moet deze aan voldoen?

 • Ten eerste kijken we naar het wattage. Je zou misschien denken dat een waterkoker die weinig energie gebruikt, automatisch een laag wattage heeft. Maar dat is juist andersom! Een waterkoker met een hoog wattage is vaak energiezuiniger.  Denk hierbij aan waterkokers van ongeveer 2400 – 3000 watt. Dat komt doordat een waterkoker met een hoger wattage het water sneller kookt. Bijvoorbeeld 2 minuten sneller dan een waterkoker van bijvoorbeeld 1500 watt. Daardoor wordt er dus minder energie gebruikt.

Energiezuinige waterkoker van taylor swoden

 • Het verwarmingselement binnenin de waterkoker moet verborgen zijn. Dat wil zeggen, dat hij niet zichtbaar is, zoals je vaak bij de oudere waterkokers ziet. Als het verwarmingselement zichtbaar is, moet het water tot boven dit element komen. Anders wordt het water namelijk niet goed verhit. Maar als je telkens meer water in je waterkoker moet doen dan nodig, wordt er onnodige energie verbruikt. Het is dus handig om hierop te letten.
 • Het moet gemakkelijk zijn om kleine hoeveelheden water te koken. Hoe kunnen waterkokers dit gemakkelijk maken? Bijvoorbeeld doordat er een inhoudsaanduiding op het apparaat staat. Liefst met de hoeveelheid koppen water erop aangegeven. Zo weet je precies of je één, twee of drie kopjes water gaat koken. 
 • Let hiernaast ook op lampjes en het display. Sommige waterkokers hebben lampjes die constant aan blijven staan. Dat kost natuurlijk onnodig veel energie. 

Zuinige waterkoker met waterfilter

 • Veel waterkokers schakelen automatisch uit als water kookt. Dit doen ze echter niet allemaal even snel. Als de waterkoker langer doorkookt, kost dit natuurlijk extra energie. Let er dus op, dat een zuinige waterkoker automatisch uitschakelt na het koken van het water. 
 • Een heetwaterdispenser is vaak ook een zuinige optie, vooral als ze beschikken over twee waterreservoirs. Dan is het namelijk mogelijk om telkens water voor maar één kopje thee te koken. En, zoals we al schreven: hoe minder water je per keer kookt, hoe beter voor het milieu. Een voorbeeld van een heetwaterdispenser is de Domo waterkoker die we hieronder in de lijst hebben opgenomen. 

Meest energiezuinige waterkoker: onze selectie

Een uitstekende energiezuinige waterkoker is de Styline van Bosch. Deze waterkoker heeft namelijk een vermogen van 2400 Watt en heeft daardoor minder tijd nodig om water aan de kook te brengen. Daarnaast zijn er nog 3 andere opties om je water te verhitten, waardoor je niet elke keer het water tot 100 graden hoeft te laten komen wanneer je alleen 80 graden voor je groene thee nodig hebt. Het apparaat heeft een strak design en een handig plateau waarop je de ketel kan neerzetten. Met een druk op de knop begint hij met het verhitten en je hebt zelfs een functie om het water warm te houden voor wanneer je op een later moment nog een kop thee wil. De waterkoker heeft een warmhoudfunctie tot 30 minuten en er past een redelijke hoeveelheid water in, namelijk anderhalve liter. De waterkoker is gemakkelijk te bedienen, heeft een inhoudsindicator en een kalkfilter. En wat we ook heel belangrijk vinden: het product krijgt behoorlijk goede online reviews!
More details +
Pluspunten:
 • Goede kwaliteit
 • Meerdere temperatuurstanden en warmhoudstand
 • Mooi strak design, in meerdere kleuren verkrijgbaar
Minpunten:
 • De waterkoker is niet goedkoop, maar heeft wel een goede prijs/kwaliteit verhouding. Je krijg dus veel kwaliteit en functies voor deze prijs
Een bijzondere waterkoker is deze heetwaterdispenser van Domo. Je kan er namelijk heel snel losse kopjes kokend water mee zetten. In 45 seconden (!) heb je al een kopje heet water, dat je kan gebruiken voor thee, soep, chocolademelk, koffie, etc. Zo kook je nooit meer water dan je nodig hebt. Lekker energiezuinig dus! Er kan 1,5 liter in en hij zet telkens 200 ml aan kokend water. Je hoeft hem dus niet zo vaak bij te vullen. Een prima keuze als je snel losse kopjes water wilt kunnen zetten.
More details +
Pluspunten:
 • Snel
 • Je kookt nooit meer water dan nodig
Minpunten:
 • Onhandiger als je een hele kan thee zou willen zetten
Ben je op zoek naar een écht snelle en zuinige waterkoker? Dan moet je deze Quick Boil koker van Princess eens bekijken! Deze waterkoker heeft een vermogen van 3000 Watt en kan daardoor binnen slechts een paar minuten je water aan de kook brengen, zelfs wanneer je de koker vult tot de maximale inhoud (1,7 liter). De Princess waterkoker heeft een simpel design, maar geeft een blauw licht af wanneer je deze aan zet. Ook is de basis 360 graden draaibaar zodat je de kan op welke manier dan ook gemakkelijk kan terugzetten.
Deze kleine, glazen waterkoker is ideaal voor mensen die alleen wonen of student zijn. Het compacte apparaatje is namelijk perfect voor in een klein hoekje in je keuken en het heeft als voordeel dat je er losse thee (of een theezakje) in kan doen om de gehele waterkoker met thee te vullen. Dankzij de geïsoleerde wanden, blijft het water lang warm en bespaar je energie doordat je niet nog een keer je water aan de kook hoeft te brengen. Let wel op dat je pas de thee toevoegt na het koken. 
Ook voor de liefhebbers van bijzondere apparaten is er een energiezuinige waterkoker. Deze koker van Alessi heeft een duurzaam label en ziet eruit als een kunstwerk. Het prachtige rode design is geschikt voor zowel strakke als kleurrijke keukens en het is een echte eyecatcher. Het apparaat heeft een vermogen van 2400 Watt en is helemaal BPA-vrij. Daarnaast heeft het een gemiddelde inhoud van 1,7 liter en kan je hem 360 graden draaien op het voetstuk. Volgens reviewers kookt deze waterkoker snel en is het een mooie waterkoker, alhoewel sommigen het wel jammer vinden dat je van buitenaf niet kan zien hoeveel water erin zit.

Extra tips om zuinig water te koken

 • Vul niet je hele waterkoker als je maar één kopje heet water nodig hebt. Het kost namelijk energie om al dit water aan de kook te brengen. En stiekem is een waterkoker een apparaat dat veel energie gebruikt. Het is zuiniger om telkens je waterkoker opnieuw bij te vullen als je een kopje thee wilt zetten. 
 • Om je energiezuinige waterkoker zuinig te houden, is het belangrijk om deze af en toe te ontkalken. Kalkaanslag kan je waterkoker namelijk langzamer maken. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan ons artikel over waterkoker ontkalken
 • Het kan ook helpen om de waterkoker eerder te laten stoppen. Dus vóórdat het water 100 graden is. Bij 80 graden kun je het water namelijk ook prima gebruiken voor de thee (soms is dit zelfs beter voor de smaak!). Een bijkomend voordeel hierbij, is dat je sneller je kopje thee op kunt drinken. Door de waterkoker minder lang door te laten koken, bespaar je ook weer energie. 
 • Veel waterkokers beschikken over een warmhoudfunctie. Dit is natuurlijk erg handig, maar niet altijd even energiezuinig. Om het gekookte water warm te houden, kun je bijvoorbeeld ook een thermoskan gebruiken, of een isolerende theepot. Dan hoeft de waterkoker het water niet vaker te koken dan nodig. 

Waarom een (zuinige) waterkoker gebruiken?

Je vraagt je misschien af waarom je überhaupt een waterkoker zou gebruiken. Er zijn namelijk nog andere manieren om water te koken. Zo kan je bijvoorbeeld prima een ketel gebruiken, een gewone pan met water of de magnetron. Toch is het hebben van een waterkoker niet alleen handig, maar ook een stuk makkelijker.

 • Over het algemeen heeft een waterkoker namelijk minder lang de tijd nodig om water te laten koken dan een ketel of pan. Daarnaast gaat het apparaat automatisch uit nadat het water heeft gekookt. Bij een fluitketel of pan moet je nog de kookplaat uitzetten. Sommige waterkokers zijn zelfs zo luxe dat ze een timer hebben waardoor je ze zodanig kan instellen dat je water al gekookt is wanneer je uit bed stapt.
 • Hoewel een magnetron ook vrij snel is om water te koken, is de waterkoker toch milieuvriendelijker omdat deze minder stroom vergt. Bovendien verhit een magnetron ook je mok/glas, waardoor deze lastig vast te pakken is. Bij een waterkoker verhit je slechts het water waardoor je het oor van je glas nog makkelijk kan vastpakken.

Heb je nog vragen? 

Hopelijk hebben we je in dit artikel kunnen helpen bij het vinden van een energiezuinige waterkoker! En hopelijk heb je ook nog iets aan de tips 🙂 
Als je aan de hand van dit bericht nog vragen of feedback hebt, dan is dat altijd welkom! We staan zeer open voor alle nieuwe ideeën rondom de beste energiezuinige waterkokers, zodat we de beste tips kunnen geven aan onze lezers. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

WaterkokerWijzer.nl
Logo