Als je op zoek bent naar de beste energiezuinige waterkoker, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. En dan met name de eigenschappen die het apparaat energiezuinig maken. Graag helpen we je daar in dit artikel mee verder!
Aan de hand van deze energiezuinige eigenschappen, hebben we een lijst samengesteld met de beste energiezuinige waterkokers die op dit moment verkrijgbaar zijn.
We zijn uiteraard super blij als we mensen kunnen helpen bij het vinden van de beste producten. En we zijn nóg blijer als we het milieu hier ook nog eens een handje bij helpen. Dus hopelijk kun je in onderstaande lijst een goede energiezuinige waterkoker uitkiezen!
Een energiezuinige waterkoker: waar moet deze aan voldoen?
- Ten eerste kijken we naar het wattage. Je zou misschien denken dat een waterkoker die weinig energie gebruikt, automatisch een laag wattage heeft. Maar dat is juist andersom! Een waterkoker met een hoog wattage is vaak energiezuiniger. Denk hierbij aan waterkokers van ongeveer 2400 – 3000 watt. Dat komt doordat een waterkoker met een hoger wattage het water sneller kookt. Bijvoorbeeld 2 minuten sneller dan een waterkoker van bijvoorbeeld 1500 watt. Daardoor wordt er dus minder energie gebruikt.
- Het verwarmingselement binnenin de waterkoker moet verborgen zijn. Dat wil zeggen, dat hij niet zichtbaar is, zoals je vaak bij de oudere waterkokers ziet. Als het verwarmingselement zichtbaar is, moet het water tot boven dit element komen. Anders wordt het water namelijk niet goed verhit. Maar als je telkens meer water in je waterkoker moet doen dan nodig, wordt er onnodige energie verbruikt. Het is dus handig om hierop te letten.
Het moet gemakkelijk zijn om kleine hoeveelheden water te koken. Hoe kunnen waterkokers dit gemakkelijk maken? Bijvoorbeeld doordat er een inhoudsaanduiding op het apparaat staat. Liefst met de hoeveelheid koppen water erop aangegeven. Zo weet je precies of je één, twee of drie kopjes water gaat koken.
- Let hiernaast ook op lampjes en het display. Sommige waterkokers hebben lampjes die constant aan blijven staan. Dat kost natuurlijk onnodig veel energie.
- Veel waterkokers schakelen automatisch uit als water kookt. Dit doen ze echter niet allemaal even snel. Als de waterkoker langer doorkookt, kost dit natuurlijk extra energie. Let er dus op, dat een zuinige waterkoker automatisch uitschakelt na het koken van het water.
- Een heetwaterdispenser is vaak ook een zuinige optie, vooral als ze beschikken over twee waterreservoirs. Dan is het namelijk mogelijk om telkens water voor maar één kopje thee te koken. En, zoals we al schreven: hoe minder water je per keer kookt, hoe beter voor het milieu. Een voorbeeld van een heetwaterdispenser is de Domo waterkoker die we hieronder in de lijst hebben opgenomen.
Meest energiezuinige waterkoker: onze selectie
- Snel
- Je kookt nooit meer water dan nodig
- Onhandiger als je een hele kan thee zou willen zetten
- Snel
- Stil
- De buitenkant kan heet worden
- De waterkoker kan wat sneller gaan roesten
- Snel gekookt water
- Mooi stijlvol uiterlijk
- Er kan wat sneller kalkaanslag ontstaan aan de binnenkant
- Het geluidsniveau kan erg verschillen - niet iedereen ervaart de waterkoker als stil
- Mooie glazen waterkoker
- Maakt weinig geluid
- Mooi uiterlijk
- De schenktuit is niet helemaal optimaal vormgegeven: je kunt niet gemakkelijk al het water eruit gieten hierdoor
- Kleine waterkoker die weinig geluid maakt
Extra tips om zuinig water te koken
- Vul niet je hele waterkoker als je maar één kopje heet water nodig hebt. Het kost namelijk energie om al dit water aan de kook te brengen. En stiekem is een waterkoker een apparaat dat veel energie gebruikt. Het is zuiniger om telkens je waterkoker opnieuw bij te vullen als je een kopje thee wilt zetten.
- Om je energiezuinige waterkoker zuinig te houden, is het belangrijk om deze af en toe te ontkalken. Kalkaanslag kan je waterkoker namelijk langzamer maken. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan ons artikel over waterkoker ontkalken.
- Het kan ook helpen om de waterkoker eerder te laten stoppen. Dus vóórdat het water 100 graden is. Bij 80 graden kun je het water namelijk ook prima gebruiken voor de thee (soms is dit zelfs beter voor de smaak!). Een bijkomend voordeel hierbij, is dat je sneller je kopje thee op kunt drinken. Door de waterkoker minder lang door te laten koken, bespaar je ook weer energie.
- Veel waterkokers beschikken over een warmhoudfunctie. Dit is natuurlijk erg handig, maar niet altijd even energiezuinig. Om het gekookte water warm te houden, kun je bijvoorbeeld ook een thermoskan gebruiken, of een isolerende theepot. Dan hoeft de waterkoker het water niet vaker te koken dan nodig.
Hopelijk hebben we je in dit artikel kunnen helpen bij het vinden van een energiezuinige waterkoker! En hopelijk heb je ook nog iets aan de tips 🙂
Als je aan de hand van dit bericht nog vragen of feedback hebt, dan is dat altijd welkom! We staan zeer open voor alle nieuwe ideeën rondom de beste energiezuinige waterkokers, zodat we de beste tips kunnen geven aan onze lezers.