Energiezuinige waterkoker

Als je op zoek bent naar de beste energiezuinige waterkoker, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. En dan met name de eigenschappen die het apparaat energiezuinig maken. Graag helpen we je daar in dit artikel mee verder! 
Aan de hand van deze energiezuinige eigenschappen, hebben we een lijst samengesteld met de beste energiezuinige waterkokers die op dit moment verkrijgbaar zijn

We zijn uiteraard super blij als we mensen kunnen helpen bij het vinden van de beste producten. En we zijn nóg blijer als we het milieu hier ook nog eens een handje bij helpen. Dus hopelijk kun je in onderstaande lijst een goede energiezuinige waterkoker uitkiezen!

Een energiezuinige waterkoker: waar moet deze aan voldoen?

 • Ten eerste kijken we naar het wattage. Je zou misschien denken dat een waterkoker die weinig energie gebruikt, automatisch een laag wattage heeft. Maar dat is juist andersom! Een waterkoker met een hoog wattage is vaak energiezuiniger.  Denk hierbij aan waterkokers van ongeveer 2400 – 3000 watt. Dat komt doordat een waterkoker met een hoger wattage het water sneller kookt. Bijvoorbeeld 2 minuten sneller dan een waterkoker van bijvoorbeeld 1500 watt. Daardoor wordt er dus minder energie gebruikt.
 • Het verwarmingselement binnenin de waterkoker moet verborgen zijn. Dat wil zeggen, dat hij niet zichtbaar is, zoals je vaak bij de oudere waterkokers ziet. Als het verwarmingselement zichtbaar is, moet het water tot boven dit element komen. Anders wordt het water namelijk niet goed verhit. Maar als je telkens meer water in je waterkoker moet doen dan nodig, wordt er onnodige energie verbruikt. Het is dus handig om hierop te letten.
 • Het moet gemakkelijk zijn om kleine hoeveelheden water te koken. Hoe kunnen waterkokers dit gemakkelijk maken? Bijvoorbeeld doordat er een inhoudsaanduiding op het apparaat staat. Liefst met de hoeveelheid koppen water erop aangegeven. Zo weet je precies of je één, twee of drie kopjes water gaat koken. 
 • Let hiernaast ook op lampjes en het display. Sommige waterkokers hebben lampjes die constant aan blijven staan. Dat kost natuurlijk onnodig veel energie. 
 • Veel waterkokers schakelen automatisch uit als water kookt. Dit doen ze echter niet allemaal even snel. Als de waterkoker langer doorkookt, kost dit natuurlijk extra energie. Let er dus op, dat een zuinige waterkoker automatisch uitschakelt na het koken van het water. 
 • Een heetwaterdispenser is vaak ook een zuinige optie, vooral als ze beschikken over twee waterreservoirs. Dan is het namelijk mogelijk om telkens water voor maar één kopje thee te koken. En, zoals we al schreven: hoe minder water je per keer kookt, hoe beter voor het milieu. Een voorbeeld van een heetwaterdispenser is de Domo waterkoker die we hieronder in de lijst hebben opgenomen. 

Meest energiezuinige waterkoker: onze selectie

Een bijzondere waterkoker is deze heetwaterdispenser van Domo. Je kan er namelijk heel snel losse kopjes kokend water mee zetten. In 45 seconden (!) heb je al een kopje heet water, dat je kan gebruiken voor thee, soep, chocolademelk, koffie, etc. Zo kook je nooit meer water dan je nodig hebt. Lekker energiezuinig dus! Er kan 1,5 liter in en hij zet telkens 200 ml aan kokend water. Je hoeft hem dus niet zo vaak bij te vullen. Een prima keuze als je snel losse kopjes water wilt kunnen zetten.
More details +
Pluspunten:
 • Snel
 • Je kookt nooit meer water dan nodig
Minpunten:
 • Onhandiger als je een hele kan thee zou willen zetten
Een stille en snelle waterkoker is deze Buckingham waterkoker van Russell Hobbs. De technologie van het apparaat is speciaal toegespitst op het maken van zo min mogelijk geluid tijdens het water koken: zo'n 69 dB. Daarnaast heeft het product een flink vermogen van 3000 watt. Daardoor heb je in 45 seconden al kokend water - dat is vrij snel! Er past 1,7 liter in het apparaat, en je kunt aflezen hoeveel kopjes water je erin hebt gedaan. Dat maakt het handig als je losse kopjes thee of kokend water wilt kunnen zetten. En dat is lekker zuinig in het gebruik. Een top waterkoker wat ons betreft.
More details +
Pluspunten:
 • Snel
 • Stil
Minpunten:
 • De buitenkant kan heet worden
 • De waterkoker kan wat sneller gaan roesten
Een mooie, stijlvolle waterkoker. Deze Russell Hobbs Legacy misstaat zeker niet in je keuken. De waterkoker is stiller dan gemiddeld door de "Quiet Boil" techniek - het geluidsniveau wordt in de recensies als "stil" omschreven.  Daarnaast kan hij een kopje water koken in 55 seconden. Dat is lekker snel. En doordat je kan zien hoeveel waterkopjes er in de waterkoker zitten, kook je nooit teveel - dat is ook nog eens beter voor het milieu. Let er wel op dat je deze waterkoker goed blijft schoonmaken, ivm mogelijke kalkaanslag.
More details +
Pluspunten:
 • Snel gekookt water
 • Mooi stijlvol uiterlijk
Minpunten:
 • Er kan wat sneller kalkaanslag ontstaan aan de binnenkant
 • Het geluidsniveau kan erg verschillen - niet iedereen ervaart de waterkoker als stil
Een fijne waterkoker die weinig geluid maakt, deze Russell Hobbs Compact Home van glas. Het geluidsniveau komt niet boven de 65 dB uit, wat lekker stil is. Daarnaast ziet de waterkoker er extra mooi uit door de glazen buitenkant. Je kan dan mooi zien hoe het kookproces van het water eruit ziet. Daarnaast is de waterkoker extra klein: er kan slechts 0,8 liter water in. Dat is met name prettig als je op zoek bent naar een kleine waterkoker, om bijvoorbeeld ruimte te besparen in de keuken.
More details +
Pluspunten:
 • Mooie glazen waterkoker
 • Maakt weinig geluid
Een mooie waterkoker van glas, deze van Russell Hobbs. Binnenin zit led verlichting zodat het water blauw kleurt als het aan het koken is. In de waterkoker kun je aflezen hoeveel kopjes water je in de waterkoker giet. Dat is erg handig als je maar één kop water wilt kunnen zetten, of als je niet onnodig veel water wilt inschenken. Dat maakt deze waterkoker extra energiezuinig. Er kan 1,7 liter in het apparaat.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi uiterlijk
Minpunten:
 • De schenktuit is niet helemaal optimaal vormgegeven: je kunt niet gemakkelijk al het water eruit gieten hierdoor
Een prima kleine waterkoker, deze van Russell Hobbs. Wil je een zo onopvallend mogelijke waterkoker, met name qua ruimte die het apparaat inneemt, dan is dit product een goede keuze. Er past 0,8 liter water in. Je kookt zo ongeveer 3 kopjes heet water per keer. Er zit een goede filter in de waterkoker, tegen mogelijke kalkaanslag. Daarnaast is dit apparaat erg energiezuinig in het gebruik.
More details +
Pluspunten:
 • Kleine waterkoker die weinig geluid maakt

Extra tips om zuinig water te koken

 • Vul niet je hele waterkoker als je maar één kopje heet water nodig hebt. Het kost namelijk energie om al dit water aan de kook te brengen. En stiekem is een waterkoker een apparaat dat veel energie gebruikt. Het is zuiniger om telkens je waterkoker opnieuw bij te vullen als je een kopje thee wilt zetten. 
 • Om je energiezuinige waterkoker zuinig te houden, is het belangrijk om deze af en toe te ontkalken. Kalkaanslag kan je waterkoker namelijk langzamer maken. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan ons artikel over waterkoker ontkalken
 • Het kan ook helpen om de waterkoker eerder te laten stoppen. Dus vóórdat het water 100 graden is. Bij 80 graden kun je het water namelijk ook prima gebruiken voor de thee (soms is dit zelfs beter voor de smaak!). Een bijkomend voordeel hierbij, is dat je sneller je kopje thee op kunt drinken. Door de waterkoker minder lang door te laten koken, bespaar je ook weer energie. 
 • Veel waterkokers beschikken over een warmhoudfunctie. Dit is natuurlijk erg handig, maar niet altijd even energiezuinig. Om het gekookte water warm te houden, kun je bijvoorbeeld ook een thermoskan gebruiken, of een isolerende theepot. Dan hoeft de waterkoker het water niet vaker te koken dan nodig. 

Hopelijk hebben we je in dit artikel kunnen helpen bij het vinden van een energiezuinige waterkoker! En hopelijk heb je ook nog iets aan de tips 🙂 
Als je aan de hand van dit bericht nog vragen of feedback hebt, dan is dat altijd welkom! We staan zeer open voor alle nieuwe ideeën rondom de beste energiezuinige waterkokers, zodat we de beste tips kunnen geven aan onze lezers. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter