Heetwaterdispenser

Op zoek naar de beste heetwaterdispenser? Dat is wat ons betreft een goed idee! Er komen steeds meer heetwaterdispensers op de markt. En dat is niet voor niets. Met een heetwaterdispenser (ook wel instant waterkoker genoemd) maak je snel een kopje heet of kokend water, en hoef je dus nooit teveel water te koken. Daarnaast kun je vaak de temperatuur van het water instellen, zodat je perfecte thee kan zetten of het water kan gebruiken voor babyvoeding. Tijd dus, om de 5 beste waterdispensers op een rijtje te zetten! 

De voordelen van een heetwaterdispenser

 • Je kookt nooit méér water dan je nodig hebt.
  Aangezien je met instant waterkokers vaak losse kopjes heet water zet. Dit komt bij veel apparaten neer op ongeveer 200 ml heet water per keer. Je kan daarnaast ook grotere hoeveelheden heet water zetten als je wilt. Dan kun je vaak handmatig met een knopje de heetwaterdispenser weer uitzetten (zodat je kop thee niet overloopt). 
  Bij sommige dispensers kun je ook de hoeveelheid water instellen. Vaak gaat dit per 100 ml. Zo zorg je dat je precies de juiste hoeveelheid water gekookt krijgt. Dat is ook nog eens beter voor het milieu en voor je energierekening 🙂
 • Instant waterkokers zijn vaak sneller dan gewone waterkokers. 
  Dat komt voor een groot deel doordat je minder water in één keer hoeft te verhitten – dat kost nou eenmaal minder tijd dan het zetten van een hele kan thee. Daarnaast kan een heetwaterdispenser sneller zijn, doordat het vermogen hoger is. Dat is vooral het geval, als je een oude waterkoker in huis hebt en deze vervangt voor een nieuw apparaat. Een nieuwe heetwaterdispenser heeft dan vaak meer vermogen dan je oude apparaat. 
 • Ze zijn gemakkelijk te bedienen.
  Doordat je met een druk op de knop een kopje heet water kan zetten, zijn heetwaterdispensers heel gemakkelijk en intuïtief in gebruik. Vooral voor mensen die minder kracht in hun handen hebben, kan dit echt een uitkomst zijn. 
 • De temperatuur van het water instellen. 
  Er zijn heetwaterdispensers waarbij je de temperatuur van het water in kan stellen. Dat is bijvoorbeeld erg handig als je de temperatuur van je theewater precies goed wilt hebben. Groene thee en kruidenthee hebben namelijk een andere water temperatuur nodig dan gewone zwarte thee. Wil je hier mee over weten? Lees dan even onze tekst over waterkokers met instelbare temperatuur
Onze nummer 1:
Moa HWD20 instant waterkoker
Deze heetwaterdispenser van Moa kwam het beste uit onze test. Het is een kwalitatief apparaat, met meerdere functies zoals het instellen van temperatuur en waterhoeveelheid. En het belangrijkst: veel klanten zijn er tevreden mee. Een aanrader dus!

De beste heetwaterdispenser kopen: waar moet je op letten?

 • De grootte van het waterreservoir.
  Het verschilt per heetwaterdispenser, hoeveel water je erin kan doen. Meestal ligt dit tussen de 1 en de 3 liter. Hoe meer water er in de dispenser past, hoe minder vaak je deze opnieuw hoeft bij te vullen. 
  Anderzijds is een instant waterkoker met minder inhoud vaak kleiner. Waardoor deze minder ruimte inneemt in je keuken. Het is dus afhankelijk van je eigen voorkeuren, hoe groot je de heetwaterdispenser wilt hebben. 
 • Wil je de hoeveelheid water en de temperatuur kunnen instellen?
  Er zijn namelijk heetwaterdispensers te koop waarbij dit allebei mogelijk is. Zet je graag wat kleinere kopjes water, dan kun je de dispenser bijvoorbeeld instellen op 100 ml in plaats van 200 ml. Of zet je graag een grote kan water, zonder dat je erbij hoeft te blijven om de dispenser uit te zetten? Dan is het ook handig als je van tevoren de hoeveelheid water kan instellen
  Ook de temperatuur instellen kan handig zijn, voor meerdere doeleinden. Bijvoorbeeld voor verschillende soorten thee, babyvoeding, of kookoplossingen.
 • Wil je een automatische stop functie?
  “Automatische stop” wil zeggen dat de instant waterkoker stopt met water gieten wanneer je kopje vol zit. Dat voorkomt dat je kopje water “overstroomt”, en scheelt dus een hoop geklieder. Veel heetwaterdispensers hebben deze functie helaas nog niet. Maar mocht dit voor jou echt een harde eis zijn, dan is het waardevol om hier specifiek naar te kijken. 
  Dispensers zonder automatische stop kun je gelukkig wel gewoon handmatig bedienen. Met een druk op de knop zorg je er dan alsnog voor, dat het water stopt met stromen als je kopje of theekan vol zit. 
 • Het is handig als het apparaat gemakkelijk bij te vullen is. 
  Het bijvullen gaat vooral gemakkelijk als je het waterreservoir aan de binnenkant eruit kan halen. Of als je de gehele heetwaterdispenser gemakkelijk kunt oppakken (zie afbeelding). Anderzijds kun je ook gemakkelijk het water bijvullen met een extra hulpstuk zoals een fles of een kan, die je vult onder de kraan. 
  Als je het oude water uit de dispenser wilt halen, dan zit er soms een soort “kraantje” of dopje aan de onderkant van het apparaat. En anders moet je het gehele apparaat omdraaien. In dat geval is het handig als je het reservoir er handmatig uit kunt halen. 

De beste heetwaterdispenser: onze Top 5

Hieronder dan ons overzicht van de (volgens ons) beste heetwaterdispensers die op dit moment te koop zijn in Nederland. Deze selectie hebben we gemaakt volgens een aantal eisen. Zo bekijken we klantervaringen in de vorm van online reviews. En checken we de specificaties van de producten, om te zorgen dat ze over genoeg functies beschikken. Ook bekijken we natuurlijk de prijs/kwaliteitsverhouding, zodat je het beste product kunt bestellen. We hopen dat je een keuze kunt maken en wensen je alvast heel veel plezier met je nieuwe instant waterkoker!

Een bijzondere waterkoker is deze heetwaterdispenser van Domo. Je kan er namelijk heel snel losse kopjes kokend water mee zetten. In 45 seconden (!) heb je al een kopje heet water, dat je kan gebruiken voor thee, soep, chocolademelk, koffie, etc. Zo kook je nooit meer water dan je nodig hebt. Lekker energiezuinig dus! Er kan 1,5 liter in en hij zet telkens 200 ml aan kokend water. Je hoeft hem dus niet zo vaak bij te vullen. Een prima keuze als je snel losse kopjes water wilt kunnen zetten.
More details +
Pluspunten:
 • Snel
 • Je kookt nooit meer water dan nodig
Minpunten:
 • Onhandiger als je een hele kan thee zou willen zetten
Dit is onze nummer één keuze als het gaat om heetwaterdispensers. Deze instant waterkoker van het merk Moa wordt online erg goed verkocht. En dat is niet voor niets: dit is een stevig en degelijk apparaat. Daarnaast heeft het hele fijne functies, waaronder instelbare temperaturen. Je kunt de warmte van het water instellen tussen de 45 en 100 graden Celsius. Er zit zelfs een geheugenfunctie op, die onthoudt welke instellingen je eerder hebt gebruikt. Zo hoef je niet telkens opnieuw naar de instellingen te zoeken, en zet je nóg sneller een kopje heerlijke thee. Verder is watertank uitneembaar, zodat je deze gemakkelijk kunt bijvullen. Wat ons betreft is deze heetwaterdispenser de beste keuze van dit moment!
More details +
Pluspunten:
 • Degelijk apparaat
 • Handige functies
 • Mooi uiterlijk
Minpunten:
 • Geen automatische stopfunctie
Deze heetwaterdispenser van ProfiCook is ook weer één van de toppers wat betreft instant waterkokers. Het apparaat heeft meerdere functies, waaronder instelbare temperaturen en instelbare hoeveelheid water. Je kunt dan kiezen van hoeveelheden tussen de 100 ml en de 500 ml water. De inhoud van de dispenser is groot, namelijk wel 4 liter. Zo hoef je de waterkoker niet vaak bij te vullen. Een kopje heet water zetten gebeurt met dit apparaat trouwens heel snel: volgens reviews is binnen ongeveer 10 seconden je kopje heet water klaar!
More details +
Pluspunten:
 • Veel functies
 • Grote water capaciteit
Minpunten:
 • De ingestelde waterhoeveelheid kan na verloop van tijd minder precies worden
Deze heetwaterdispenser van het merk Inventum, is wederom in te stellen op hoeveelheid water en de temperatuur van het water. En dat al vanaf 20 graden Celsius. Er past zo'n 2,2 liter water in de watertank van het apparaat. Daarnaast is deze heetwaterdispenser gemakkelijk te bedienen, door midden van een draaiknop en een drukknop. Voldoende goede klantbeoordelingen hebben ervoor gezorgd, dat deze instant waterkoker dus een plekje in onze Top 5 heeft verdiend.
More details +
Pluspunten:
 • Goed beoordeeld
 • Meerdere prettige functies
Minpunten:
 • Het apparaat is volgens recensenten niet altijd even specifiek als het gaat om de temperatuur en hoeveelheid water
 • Niet BPA-vrij
Weer een hele goede heetwaterdispenser is deze van Moa. In dit apparaat past zo'n 2,5 liter water. Er zit een lampje in verwerkt, dat aangeeft wanneer de waterkan bijgevuld moet worden. In maar 30 seconden heb je een kopje thee - door maar op één knopje te hoeven drukken. Lekker makkelijk dus. Verder is het apparaat veilig in gebruik en doordat je alleen het water kookt dat je nodig hebt, is het ook nog eens energiezuinig.
More details +
Pluspunten:
 • Zeer goed beoordeeld product
 • Betaalbaar
Minpunten:
 • Minder functies dan veel andere heetwaterdispensers

Zeker zijn dat je de beste heetwaterdispenser in huis haalt? 

Let dan nog even op onze volgende puntjes. De eisen die we hierboven hebben beschreven, zijn in principe al voldoende om een heel goed product uit te kunnen kiezen. Wil je je echt verder verdiepen in de wereld van instant waterkokers, dan kun je nog even verder lezen. 

 • Wil je een BPA-vrije instant waterkoker?
  BPA is een chemische stof die niet goed is voor je gezondheid. Dit wil je dus liefst niet in je eten of drinken krijgen. Veel heetwaterdispensers zijn BPA-vrij, maar helaas zijn ze dat nog niet allemaal. Let dus goed op de specificaties van het product, voordat je tot een aankoop overgaat. 
  Wil je meer weten hierover? Lees dan ons artikel over de beste BPA vrije waterkokers. 
 • Let extra op de klantbeoordelingen voor heetwaterdispensers met instelbare temperatuur. 
  In onze ervaring zijn de heetwaterdispensers met instelbare temperatuur en instelbare hoeveelheid water, nog niet allemaal even ontwikkeld. Wil je een wat luxere uitvoering met deze instellingen? Dan bestaat de kans dat de dispenser nog wat kinderziektes heeft. Dit is wat we met name hebben teruggevonden in klantbeoordelingen. Wat men dan vooral zegt, is dat de hoeveelheid water na een tijdje niet meer klopt. Of dat de temperatuur niet meer boven de 80 graden Celcius komt. We hopen natuurlijk dat er veel nieuwe heetwaterdispensers op de markt zullen komen, waardoor de kwaliteit vooruit zal gaan! Heb je hier andere ervaringen mee, dan horen we het natuurlijk ook graag!
 • Een heetwaterdispenser met indicatielampje.
  Er zijn instant waterkokers op de markt, die beschikken over een indicatielampje. Dit lampje gaat aan, wanneer het tijd is om het water bij te vullen. Zo weet je precies wanneer het reservoir bijna leeg is. Erg handig dus! Je kan namelijk niet bij alle apparaten heel gemakkelijk zien hoeveel water er nog in zit. Soms zit er een stukje doorschijnend plastic in het apparaat, en dan kun je het prima zelf inschatten. Maar soms kun je niet in het waterreservoir kijken, of is het doorschijnende stuk aan de zijkant waardoor het niet goed te zien is. In dat geval is een lampje dus een goede oplossing. 
 • Kies voor een heetwaterdispenser die gemakkelijk schoon te maken is.
  Helaas is kalk een veel voorkomend probleem bij elektrische apparaten zoals waterkokers. Ook voor instant waterkokers kan dit dus een probleem zijn. Door het lezen van de informatie over het product én de reviews, kun je inschatten of het gemakkelijk is om het apparaat schoon te maken. Meestal scheelt het een hoop als het waterreservoir uitneembaar is, inclusief eventuele lekbakken. Het loont wat ons betreft sowieso, om af en toe de heetwaterdispenser even te ontkalken. 

Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen helpen bij het vinden van de beste heetwaterdispenser. Mocht je nog vragen hebben aan de hand van dit artikel, of wil je er heel graag iets over kwijt? Voel je dan zeker niet geremd om een berichtje achter te laten! Dat kan hieronder, of via ons contactformulier. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter