Retro waterkoker

Een retro waterkoker is wat ons betreft echt de leukste waterkoker om te zien! Ze staan mooi in je keuken, en je kan er lekker lang mee doen zolang je een kwalitatieve, goede waterkoker kiest. En daar helpen we je graag bij!
Vandaar dat we in dit artikel een lijstje voor je hebben gemaakt met de beste retro waterkokers op een rijtje. We hebben geselecteerd op verschillende criteria, zodat je er in ieder geval zeker van kan zijn dat je een goede keuze maakt.

Wat voor retro waterkoker kies ik?

Er zijn meerdere soorten waterkokers, en ook de retro varianten zijn er in verschillende soorten en maten. Voordat je een keuze maakt, kun je je verschillende dingen afvragen:

 • Wil ik een grote of een kleine retro waterkoker?
  Dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid kokend water dat je elke keer wilt kunnen koken. Maak je telkens maar één kopje heet water, dan zou een kleine waterkoker voldoende kunnen zijn. Je bespaart dan namelijk ruimte in de keuken. Maar ook grote waterkokers hebben soms een functie om maar een kleine hoeveelheid water lekker snel te kunnen koken. En je hebt dan meer flexibiliteit voor andere situaties – bijvoorbeeld als je wat meer kokend water nodig hebt voor je pasta of aardappelen.
 • Een vintage waterkoker met automatische temperatuurinstellingen?
  Er zijn simpele waterkokers waarbij je heen temperatuur kan aflezen. Daarnaast zijn er apparaten waarbij er een temperatuurmeter in de behuizing verwerkt is. Je dient dan zelf de waterkoker op tijd stop te zetten als deze de juiste temperatuur heeft bereikt.
  Ten slotte zijn er waterkokers met automatische instellingen als het gaat om de temperatuur van het water. Je kunt dan precies de juiste waterwarmte gebruiken voor bijvoorbeeld bepaalde soorten thee. Ook kan dit handig zijn voor het bereiden van babyvoedsel (dat mag niet te heet worden), of als je zelf je mond niet wilt branden aan te heet water. Je stelt de temperatuur in, en de waterkoker stopt op het moment dat het water de juiste warmte heeft bereikt – hier hoef je zelf dus niet op te letten.
 • Welke kleur?
  Retro waterkokers zijn er in allerlei verschillende kleuren. Ook de producten die wij hieronder hebben opgesomd, zijn vaak bij de webshop verkrijgbaar in verschillende kleuren. Mocht je dus interesse hebben in een witte of rode vintage waterkoker (of een andere kleur) dan kun je altijd nog even checken bij de webshop of deze kleur verkrijgbaar is.
  Echte retro kleuren zijn natuurlijk extra leuk! Anderzijds kan het ook erg tof zijn om juist een moderne kleur te kiezen, zodat de waterkoker mooi staat in je keuken, en een interessante combinatie vormt tussen oude en nieuwe stijl.

Beste retro waterkoker: onze selectie

Aan de hand van verschillende kwaliteitseisen hebben we onderstaande lijst gevormd. We hebben gekeken naar o.a. de prijs/kwaliteitsverhouding, de online reviews, de kwaliteit van de materialen en het merk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de webshop die de waterkokers verkoopt, betrouwbaar is. Zo kun je met een gerust hart de beste retro waterkoker kiezen. We wensen je er alvast veel plezier mee!

Deze basic waterkoker van De'Longhi heeft een mooi retro uiterlijk. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder groen, beige, blauw en zwart. Het apparaat staat zonder twijfel heel mooi in je keuken, is gemakkelijk in het gebruik en staat op een los onderstel waardoor je hem helemaal rond kunt draaien.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi uiterlijk, in verschillende kleuren te koop
Minpunten:
 • Niet goedkoop
Deze waterkoker van Ekeo heeft een mooi retro uiterlijk. Het is een simpele, zeer betaalbare waterkoker die z'n werk doet. Er past vrij veel water in: 1,8 liter. De waterkoker ziet er misschien ouderwets uit, maar hij kookt het water zeer snel! Daarbij is het apparaat veilig in gebruik, 360 graden draaibaar en in 3 verschillende kleuren te bestellen.
More details +
Pluspunten:
 • Leuk design
 • Degelijke kwaliteit
Minpunten:
 • Het is niet altijd goed te zichtbaar hoeveel water in de waterkoker zit
Het lijkt misschien op een theepotje, maar dat is het niet! Dit is gewoon een erg leuke en originele waterkoker. De behuizing is van keramiek, waardoor het een extra leuke waterkoker is voor thee liefhebbers. Je kan het handvat goed vastpakken omdat deze koel blijft tijdens het kookproces. Verder werkt hij heel simpel: met een hendel zet je de waterkoker aan of uit.
More details +
Pluspunten:
 • Goedkoop
 • Originele waterkoker die lijkt op een theepot
Minpunten:
 • Kwaliteit kan volgens de recensies beter
Wie had gedacht dat dit merk ook nog waterkokers op de markt bracht? En dan niet zomaar waterkokers, maar deze prachtige retro versie. Een leuke grijze waterkoker met een aan en uitknop, met daarin een oranje led lampje. Het apparaat is veilig in gebruik, en er past 1,7 liter water in.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi simpel vintage apparaat
Een simpele maar effectieve en mooie waterkoker! Deze vintage waterkoker van Inventum is zowel verkrijgbaar in het wit als in het zwart. Er zit een aan/uitknop op, en het apparaat schakelt zichzelf uit als het water gekookt is. Hij is vrij groot, namelijk geschikt voor 1,7 liter water. Hij wordt veel verkocht en krijg hele goede online recensies! Het water is ook nog eens vrij snel gekookt met deze waterkoker.
More details +
Pluspunten:
 • Betaalbare, mooie uitvoering
Minpunten:
 • Je kan niet altijd goed zien hoeveel water er in de waterkoker zit
 • Tijdens het koken is het apparaat niet echt stil
Een prachtige klassieke waterkoker van een goed merk. Dat is dit product van KitchenAid. Deze waterkoker kun je kopen in het rood, zwart, wit, grijs en crème. Het grootste voordeel van deze vintage waterkoker is dat je de temperatuur van tevoren kan instellen. Er zit een schuifje aan de zijkant van de waterkoker waarbij je temperaturen tussen de 50 en 100 ºC kan instellen. Het apparaat stopt dan automatisch met opwarmen als het water de juiste temperatuur heeft bereikt.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi design, verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Temperatuur is van tevoren in te stellen
Minpunten:
 • Niet goedkoop
 • Vrij zwaar (2,8 kg) dus lastiger om op te tillen
Deze mooie klassieke waterkoker van MOA is een blikvanger in de keuken. Daarnaast werkt hij lekker snel, zitten er beveiligingsfuncties op en kan je de temperatuur zien op de thermostaat die in het apparaat is verwerkt. Het verwarmingselement zit aan de binnenkant en is verborgen, waardoor er minder kalkaanslag zal ontstaan. Daarnaast zit er ook nog een extra kalkfilter in. Er kan 1,8 liter in en de waterkoker staat op een 360 graden draaibaar onderstel.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi fluitketel design
Minpunten:
 • Het is wat moeilijker te zien hoeveel water er in het apparaat zit
Een zeer goed beoordeelde waterkoker is deze prachtige retro waterkoker van Russell Hobbs. Aan de buitenkant zit een temperatuurmeter, zodat je hem op kan pakken als het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Zo is het water altijd precies warm genoeg voor verschillende soorten thee, koffie, etc. Het product is niet alleen in het zwart verkrijgbaar, maar ook in het rood, wit of crème. Daarnaast zit er een snelkookfunctie op, zodat je binnen één minuut een kopje kokend water hebt!
More details +
Pluspunten:
 • Temperatuurmeter zodat je weet hoe heet het water is
 • Snelkookfunctie: binnen 1 minuut een mok met kokend water
Minpunten:
 • Geen automatische temperatuurinstellingen, dus je moet zelf de waterkoker uitzetten als de gewenste temperatuur bereikt is
Een mooie, stijlvolle waterkoker. Deze Russell Hobbs Legacy misstaat zeker niet in je keuken. De waterkoker is stiller dan gemiddeld door de "Quiet Boil" techniek - het geluidsniveau wordt in de recensies als "stil" omschreven.  Daarnaast kan hij een kopje water koken in 55 seconden. Dat is lekker snel. En doordat je kan zien hoeveel waterkopjes er in de waterkoker zitten, kook je nooit teveel - dat is ook nog eens beter voor het milieu. Let er wel op dat je deze waterkoker goed blijft schoonmaken, ivm mogelijke kalkaanslag.
More details +
Pluspunten:
 • Snel gekookt water
 • Mooi stijlvol uiterlijk
Minpunten:
 • Er kan wat sneller kalkaanslag ontstaan aan de binnenkant
 • Het geluidsniveau kan erg verschillen - niet iedereen ervaart de waterkoker als stil
Deze mooie vintage waterkoker van Schneider is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ze zijn erg goed te combineren met andere apparaten van hetzelfde merk. Zo krijg je een echte vintage keuken. De waterkoker werkt erg simpel met een klassieke aan- en uitknop. De kan ofwel de behuizing, is gemaakt van RVS.
More details +
Pluspunten:
 • Simpel in gebruik, mooi design
Minpunten:
 • Zou meer functies mogen hebben
Deze retro waterkoker van Smeg is er bij uitstek eentje met een mooie, luxe uitstraling. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat het apparaat altijd mooi staat in je keuken. Er past 1,7 liter water in en het water is in ongeveer 5 minuten kokend heet. De behuizing van deze waterkokers is van RVS materiaal gemaakt.
More details +
Pluspunten:
 • Stijlvol design
Minpunten:
 • Niet goedkoop

Vintage waterkoker: ouderwets en toch veilig

Vintage en retro zijn stijlen die komen uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. De stijl wordt ook weleens gezien als “nostalgie”. Het doet je denken aan vroeger, de meubelen die vroeger in huis stonden en de apparaten die je vroeger in huis had. Omdat we vroeger natuurlijk nog geen waterkokers hadden, zien ze er vaak uit als fluitketels. Zonder het gedoe van een gasstel, hete handgrepen en de hoge fluittoon.

De stijlen retro en vintage komen steeds meer terug. Allerlei producten worden nu in deze stijl uitgebracht. En dat vinden wij alleen maar leuk. Het oogt namelijk erg gezellig, het geeft vaak een gevoel van geborgenheid en vertrouwdheid.

Het grootste voordeel van de retro en vintage waterkokers van tegenwoordig, is nog wel dat ze wél in het heden zijn gemaakt. Dat wil zeggen, dat ze veilig in gebruik zijn. Ze hebben bijvoorbeeld droogkookbeveiliging, staan op een 360 graden onderstuk zodat het snoer niet in de weg zit, en ze slaan vanzelf af. De behuizing wordt vaak minder heet dan vroeger, waardoor je niet zo snel je handen brandt.
Ook de temperatuurmeters op de retro waterkokers zijn vrij modern. Dat biedt allerlei voordelen: het maken van de perfecte thee, koffie, babyvoeding, water voor tijdens het koken, enzovoorts.

Wij zijn in ieder geval fan en kunnen alleen nog maar zeggen: kies een fijne retro waterkoker uit die bij je past. Een aanwinst in je keuken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter