Retro waterkoker

Een retro waterkoker is wat ons betreft echt de leukste waterkoker om te zien! Ze staan mooi in je keuken, en je kan er lekker lang mee doen zolang je een kwalitatieve, goede waterkoker kiest. En daar helpen we je graag bij!
Vandaar dat we in dit artikel een lijstje voor je hebben gemaakt met de beste retro waterkokers op een rijtje. We hebben geselecteerd op verschillende criteria, zodat je er in ieder geval zeker van kan zijn dat je een goede keuze maakt.

Waarom een retro waterkoker in plaats van een fluitketel?

Veel retro waterkokers hebben een beetje de look van een ouderwetse fluitketel, maar in plaats van op de kookplaat, werken ze via elektriciteit. Nu vraag je je misschien af waarom je voor een waterkoker zou kiezen wanneer je ook nog prima een fluitketel kan aanschaffen. Het antwoord is vrij simpel: het is veiliger, sneller en vaak ook makkelijker.

Een fluitketel verhit je vaak op de kookplaat en wanneer je nog geen inductie plaat hebt, kan deze flink heet worden. Bovendien kan ook de ketel zelf ook flink warm worden. Wanneer je dan kleine kinderen in huis hebt of zelf een keertje niet goed oplet, is het erg makkelijk om je te branden aan de hete apparatuur. Een waterkoker verhit eigenlijk alleen het water en heeft vaak ook een isolerende buitenwand waardoor deze minder heet wordt dan een fluitketel.

Smeg waterkoker retro

Daarnaast is het vaak sneller om een waterkoker aan te zetten. Afhankelijk van het vermogen van de waterkoker, heb je binnen slechts een paar minuten al een kan vol met kokend water. Een fluitketel is erg afhankelijk van de warmtebron met hoe snel het is. Een gasplaat en keramische kookplaat zijn wat langzamer bij het verhitten van de ketel dan een inductie kookplaat. Toch kan je ervan uitgaan dat je zo’n 10 minuten of zelfs langer moet wachten op je gekookte water

Ten slotte hebben waterkokers meestal ook nog verschillende functies die ze extra makkelijk maken, zoals een temperatuurregeling, warmhoudfunctie of snelkookfunctie. Een fluitketel ziet er dan wel ouderwets uit, maar dat betekent dat deze vaak ook weinig tot geen extra functies heeft. Een retro waterkoker heeft de prachtige look van een ketel, maar heeft wel de mogelijkheid tot al deze extra opties.

Wat voor retro waterkoker kies ik?

Er zijn meerdere soorten waterkokers, en ook de retro varianten zijn er in verschillende soorten en maten. Voordat je een keuze maakt, kun je je verschillende dingen afvragen:

 • Wil ik een grote of een kleine retro waterkoker?
  Dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid kokend water dat je elke keer wilt kunnen koken. Maak je telkens maar één kopje heet water, dan zou een kleine waterkoker voldoende kunnen zijn. Je bespaart dan namelijk ruimte in de keuken. Maar ook grote waterkokers hebben soms een functie om maar een kleine hoeveelheid water lekker snel te kunnen koken. En je hebt dan meer flexibiliteit voor andere situaties – bijvoorbeeld als je wat meer kokend water nodig hebt voor je pasta of aardappelen. • Een vintage waterkoker met automatische temperatuurinstellingen?
  Er zijn simpele waterkokers waarbij je geen temperatuur kan aflezen. Daarnaast zijn er apparaten waarbij er een temperatuurmeter in de behuizing verwerkt is. Je dient dan zelf de waterkoker op tijd stop te zetten als deze de juiste temperatuur heeft bereikt.

  Ten slotte zijn er waterkokers met automatische instellingen als het gaat om de temperatuur van het water. Je kunt dan precies de juiste waterwarmte gebruiken voor bijvoorbeeld bepaalde soorten thee. Ook kan dit handig zijn voor het bereiden van babyvoedsel (dat mag niet te heet worden), of als je zelf je mond niet wilt branden aan te heet water. Je stelt de temperatuur in, en de waterkoker stopt op het moment dat het water de juiste warmte heeft bereikt – hier hoef je zelf dus niet op te letten.
 • Welke kleur?
  Retro waterkokers zijn er in allerlei verschillende kleuren. Ook de producten die wij hieronder hebben opgesomd, zijn vaak bij de webshop verkrijgbaar in verschillende kleuren. Mocht je dus interesse hebben in een witte of rode vintage waterkoker (of een andere kleur) dan kun je altijd nog even checken bij de webshop of deze kleur verkrijgbaar is.
  Echte retro kleuren zijn natuurlijk extra leuk! Anderzijds kan het ook erg tof zijn om juist een moderne kleur te kiezen, zodat de waterkoker mooi staat in je keuken, en een interessante combinatie vormt tussen oude en nieuwe stijl.

Beste retro waterkoker: onze selectie

Aan de hand van verschillende kwaliteitseisen hebben we onderstaande lijst gevormd. We hebben gekeken naar o.a. de prijs/kwaliteitsverhouding, de online reviews, de kwaliteit van de materialen en het merk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de webshop die de waterkokers verkoopt, betrouwbaar is. Zo kun je met een gerust hart de beste retro waterkoker kiezen. We wensen je er alvast veel plezier mee!

Heb je liever toch echt de ouderwetse ketel look? Dan is de Eldom waterkoker in de vorm van een fluitketel een goede keus. Ook deze retro waterkoker heeft een vintage motief en hij heeft een prachtige matzwarte kleur. Met een vermogen van wel 3000 Watt heb je binnen de kortste keren een lekkere volle ketel vol gekookt water. De waterkoker heeft een inhoud van 1,5 liter en een glazen indicator voor het waterniveau. Ook kan je de koker 360 graden roteren op de standaard, waardoor je deze makkelijk kan optillen.
Ben je op zoek naar een unieke waterkoker? Dan is de beste waterkoker van Inventum een goede optie! Deze heeft namelijk de retro look van een fluitketel, maar dan volledig elektrisch. Hij heeft een vermogen van 2200 Watt en een totale inhoud van 1,7 liter. Zo kan je binnen een korte tijd al een lekkere kop thee op tafel zetten. De Inventum waterkoker kan 360 graden draaien op de standaard en hij heeft daarnaast ook een anti-calcium filter om overmatige kalkaanslag te voorkomen. Deze vintage waterkoker is zowel verkrijgbaar in het wit als in het zwart. Er zit een aan/uitknop op, en het apparaat schakelt zichzelf uit als het water gekookt is. Hij wordt veel verkocht en krijg hele goede online recensies!
More details +
Pluspunten:
 • Betaalbare, mooie uitvoering
Minpunten:
 • Je kan niet altijd goed zien hoeveel water er in de waterkoker zit
 • Tijdens het koken is het apparaat niet echt stil
Eldom kiest voor een redelijk moderne waterkoker, maar met een retro motief op de onderzijde van het apparaat. De mooie witte kleur past goed in allerlei keukens en is makkelijk schoon te houden. De waterkoker is dubbelwandig en wordt dus niet te heet tijdens het gebruik. Ook heeft dit apparaat een kleine glazen “raam” waaraan je kan zien hoe hoog het waterniveau is. Dan weet je direct of je deze moet bijvullen of niet. Wanneer de waterkoker aanstaat, gaat er een indicatielampje branden zodat je weet dat deze bezig is met verhitten.
Plint heeft gekozen voor een echte retro waterkoker. Dit prachtige exemplaar ziet er net zo uit als de ouderwetse fluitketels of waterkokers die je vroeger voorbij zag komen. Het zwarte design met de zilveren bovenkant is daar een goede indicator van. Toch is deze waterkoker allesbehalve ouderwets. Via het handvat kan je namelijk zelf de gewenste temperatuur instellen in stappen van 60, 75, 90 en 100 graden Celsius. Ook is deze retro waterkoker dubbelwandig en de buitenste wand wordt niet heet tijdens het gebruik. Dit voorkomt brandwonden en is ideaal wanneer je kleine kinderen in de buurt hebt.
Tesla maakt niet alleen auto’s, maar ook prachtige retro waterkokers. De Tesla KT500X heeft een analoge temperatuurmeter waarop je precies kan aflezen wat de temperatuur van het water aan de binnenkant is. Daarnaast heeft het apparaat een vermogen van 2200 Watt en heb je binnen slechts een paar minuten al een lekkere stomende kop thee of koffie. De waterkoker heeft een capaciteit van 1,7 liter en een waterniveau-indicator. Ook heeft het speciale Strix-technologie welke het apparaat helpt om meer dan 12 duizend cycli door te maken.
Een prachtige klassieke waterkoker van een goed merk. Dat is dit product van KitchenAid. Deze waterkoker kun je kopen in het rood, zwart, wit, grijs en crème. Het grootste voordeel van deze vintage waterkoker is dat je de temperatuur van tevoren kan instellen. Er zit een schuifje aan de zijkant van de waterkoker waarbij je temperaturen tussen de 50 en 100 ºC kan instellen. Het apparaat stopt dan automatisch met opwarmen als het water de juiste temperatuur heeft bereikt.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi design, verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Temperatuur is van tevoren in te stellen
Minpunten:
 • Niet goedkoop
 • Vrij zwaar (2,8 kg) dus lastiger om op te tillen
Deze retro waterkoker van Smeg is er bij uitstek eentje met een mooie, luxe uitstraling. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat het apparaat altijd mooi staat in je keuken. Er past 1,7 liter water in en het water is in ongeveer 5 minuten kokend heet. De behuizing van deze waterkokers is van RVS materiaal gemaakt. Klanten zijn met name te spreken over de warmhoudfunctie, het design en de instelbare temperaturen. Als nadeel noemen mensen dat het moeilijk is om direct te zien hoeveel water er in de waterkoker zit, en de wat hogere prijs.
More details +
Pluspunten:
 • Stijlvol design
Minpunten:
 • Niet goedkoop
Ook voor de liefhebbers van bijzondere apparaten is er een energiezuinige waterkoker. Deze koker van Alessi heeft een duurzaam label en ziet eruit als een kunstwerk. Het prachtige rode design is geschikt voor zowel strakke als kleurrijke keukens en het is een echte eyecatcher. Het apparaat heeft een vermogen van 2400 Watt en is helemaal BPA-vrij. Daarnaast heeft het een gemiddelde inhoud van 1,7 liter en kan je hem 360 graden draaien op het voetstuk. Volgens reviewers kookt deze waterkoker snel en is het een mooie waterkoker, alhoewel sommigen het wel jammer vinden dat je van buitenaf niet kan zien hoeveel water erin zit.
Een zeer goed beoordeelde waterkoker is deze prachtige retro waterkoker van Russell Hobbs. Aan de buitenkant zit een temperatuurmeter, zodat je hem op kan pakken als het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Zo is het water altijd precies warm genoeg voor verschillende soorten thee, koffie, etc. Het product is niet alleen in het zwart verkrijgbaar, maar ook in het rood, wit of crème. Daarnaast zit er een snelkookfunctie op, zodat je binnen één minuut een kopje kokend water hebt!
More details +
Pluspunten:
 • Temperatuurmeter zodat je weet hoe heet het water is
 • Snelkookfunctie: binnen 1 minuut een mok met kokend water
Minpunten:
 • Geen automatische temperatuurinstellingen, dus je moet zelf de waterkoker uitzetten als de gewenste temperatuur bereikt is
Deze mooie klassieke waterkoker van MOA is een blikvanger in de keuken. Daarnaast werkt hij lekker snel, zitten er beveiligingsfuncties op en kan je de temperatuur zien op de thermostaat die in het apparaat is verwerkt. Het verwarmingselement zit aan de binnenkant en is verborgen, waardoor er minder kalkaanslag zal ontstaan. Daarnaast zit er ook nog een extra kalkfilter in. Er kan 1,8 liter in en de waterkoker staat op een 360 graden draaibaar onderstel.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi fluitketel design
Minpunten:
 • Het is wat moeilijker te zien hoeveel water er in het apparaat zit
Deze waterkoker van Ekeo heeft een mooi retro uiterlijk. Het is een simpele, zeer betaalbare waterkoker die z'n werk doet. Er past vrij veel water in: 1,8 liter. De waterkoker ziet er misschien ouderwets uit, maar hij kookt het water zeer snel! Daarbij is het apparaat veilig in gebruik, 360 graden draaibaar en in 3 verschillende kleuren te bestellen.
More details +
Pluspunten:
 • Leuk design
 • Degelijke kwaliteit
Minpunten:
 • Het is niet altijd goed te zichtbaar hoeveel water in de waterkoker zit
Deze basic waterkoker van De'Longhi heeft een mooi retro uiterlijk. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder groen, beige, blauw en zwart. Het apparaat staat zonder twijfel heel mooi in je keuken, is gemakkelijk in het gebruik en staat op een los onderstel waardoor je hem helemaal rond kunt draaien.
More details +
Pluspunten:
 • Mooi uiterlijk, in verschillende kleuren te koop
Minpunten:
 • Niet goedkoop

Vintage waterkoker: ouderwets en toch veilig

Vintage en retro zijn stijlen die komen uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. De stijl wordt ook weleens gezien als “nostalgie”. Het doet je denken aan vroeger, de meubelen die vroeger in huis stonden en de apparaten die je vroeger in huis had. Omdat we vroeger natuurlijk nog geen waterkokers hadden, zien ze er vaak uit als fluitketels. Zonder het gedoe van een gasstel, hete handgrepen en de hoge fluittoon.

De stijlen retro en vintage komen steeds meer terug. Allerlei producten worden nu in deze stijl uitgebracht. En dat vinden wij alleen maar leuk. Het oogt namelijk erg gezellig, het geeft vaak een gevoel van geborgenheid en vertrouwdheid.

Vintage waterkoker met man die thee maakt

Het grootste voordeel van de retro en vintage waterkokers van tegenwoordig, is nog wel dat ze wél in het heden zijn gemaakt. Dat wil zeggen, dat ze veilig in gebruik zijn. Ze hebben bijvoorbeeld droogkookbeveiliging, staan op een 360 graden onderstuk zodat het snoer niet in de weg zit, en ze slaan vanzelf af. De behuizing wordt vaak minder heet dan vroeger, waardoor je niet zo snel je handen brandt.
Ook de temperatuurmeters op de retro waterkokers zijn vrij modern. Dat biedt allerlei voordelen: het maken van de perfecte thee, koffie, babyvoeding, water voor tijdens het koken, enzovoorts.

Wij zijn in ieder geval fan en kunnen alleen nog maar zeggen: kies een fijne retro waterkoker uit die bij je past. Een aanwinst in je keuken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

WaterkokerWijzer.nl
Logo