Wil je je waterkoker schoonmaken? Dat is erg verstandig, aangezien een waterkoker soms teveel kalkaanslag kan krijgen. En het is natuurlijk niet prettig als er ineens allemaal stukjes kalk in je thee zitten. Daarom is het goed om af en toe je waterkoker te ontkalken. We leggen je in dit artikel graag uit hoe je je waterkoker ontkalken moet. Want we willen allemaal gewoon een lekker schone waterkoker, toch? 😉
Een waterkoker ontkalken, hoe moet dat?
Je kan een waterkoker op verschillende manieren schoonmaken. Je kunt er namelijk schoonmaakazijn voor gebruiken, óf citroensap, óf baking soda. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan kun je een kwalitatieve snelontkalker gebruiken. Welke van deze opties je kiest, hangt van je eigen voorkeuren af, of wellicht heb je één van deze middeltjes al in huis – net zo handig 🙂
Als je gebruik maakt van een ontkalkingsmiddel zoals een snelontkalker, dan staat op het etiket beschreven wat je moet doen om je waterkoker zo goed mogelijk te ontkalken. Voor de andere huismiddeltjes kun je onderstaande uitleg gebruiken, zodat je waterkoker goed schoongemaakt kan worden.
- Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je vóórdat je begint je waterkoker even leeggiet, zodat er geen “oud” water meer in zit.
Waterkoker schoonmaken met azijn
- Zet een raampje open. De azijn kan namelijk flink gaan ruiken als je deze straks laat koken in de waterkoker.
- Vul de waterkoker met schoon water tot boven de kalk.
- Doe een flinke scheut schoonmaakazijn in de waterkoker.
- Zet de waterkoker aan, zodat het water gaat koken.
- Laat het water vervolgens in de waterkoker afkoelen, ongeveer 15 tot 30 minuten.
- Giet het daarna weg. Als het goed is dan is je waterkoker nu schoon.
- Is de kalk nog niet weg? Herhaal het dan nog eens.
- Is de waterkoker ontkalkt? Spoel deze dan goed om met koud, schoon water. Zo heb je geen azijngeur of -smaak meer in de waterkoker.
Waterkoker schoonmaken met citroensap
- Vul de waterkoker tot iets boven de kalk met schoon kraanwater.
- Doe er een flinke scheut citroensap bij.
- Zet de waterkoker aan, en laat het water met citroensap koken.
- Laat het water daarna nog even in de waterkoker, en laat het ongeveer een kwartier tot een half uur afkoelen.
- Giet de waterkoker leeg. Als het goed is, dan is hij nu schoon.
- Zo niet, herhaal bovenstaande stappen dan.
- Als je klaar bent, spoel de waterkoker dan om met schoon water, zodat deze niet meer ruikt naar citroensap.
Waterkoker ontkalken met soda / zuiveringszout
- Schep 3 eetlepels baking soda in de waterkoker.
- Giet er daarna water in, zodat het kalk onder water staat.
- Laat de waterkoker met alles erin ongeveer 3 uur staan. De soda kan dan goed zijn werk doen.
- Daarna kun je de waterkoker omspoelen en is de waterkoker als het goed is weer schoon.
- Is er nog steeds kalkaanslag? Herhaal dan de bovenstaande stappen nog een keer.
Hoe vaak moet ik mijn waterkoker schoonmaken?
Bij normaal gebruik is het aangeraden om je waterkoker ongeveer elke 4 maanden te ontkalken. Dit kun je ook vaker doen, als er al kalkaanslag in zit.
Mocht je helemaal geen kalk zien en gewoon een schone waterkoker hebben, dan kun je ervoor kiezen om de waterkoker wat minder vaak schoon te maken.
We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het schoonmaken van je waterkoker. Heb je nog tips, ervaringen of aanvullingen op dit artikel? Laat dan een reactie achter via het reactieformulier hieronder.
Waarom moet ik mijn waterkoker ontkalken?
Bij gebruik van warm water in bijvoorbeeld een waterkoker, ontstaat er na verloop van tijd een kalklaagje in het apparaat.
In water zit namelijk calcium en magnesium, vooral naarmate water “harder” is. Daardoor ontstaat kalksteen, en dit blijft aan de binnenkant van je apparaat kleven als het ware. Met name aan de verwarmingselementen.
Je waterkoker gaat minder goed functioneren als er veel kalkaanslag in zit. De aanslag kan zelfs het apparaat gaan beschadigen na verloop van tijd. Ook kunnen er stukjes kalk in je gekookte water terecht komen, wat natuurlijk niet zo lekker is. Het is dus belangrijk om je waterkoker goed schoon te houden!